Big_loader_ajax


Léčivá pelargonie pomáhá v boji proti virům

07. 12. 09:35

Bylina, na kterou se na roky zapomnělo, pomáhá léčit kašel způsobený viry. Pelargonie neboli muškáty jsou rostliny, které zná každý. Kořen jednoho z afrických druhů, Pelargonium sidoides, má vlastnosti, které si zaslouží pozornost. Pomáhá totiž na potíže s dýchacími cestami.

Abb_19

Pelargonium sidoides je jihoafrická pelargonie, krásně kvetoucí rostlinka, kterou by jistě každá hospodyňka ráda viděla na okenním parapetu. Roste však pouze na území Jižní Afriky. Středoevropské klima pro tento druh pelargonie není vhodné, a tak si ji bohužel doma nevypěstujeme.

O léčebných účincích tohoto druhu pelargonie dobře věděli afričtí domorodci. Pomocí nápoje z jejich kořenů léčili jistého Angličana jménem Charles Henry Stevens. Tento příběh se odehrál před více jak 100 lety, naštěstí neupadl v zapomnění a odstartoval příběh drobné bylinky s velkými léčebnými účinky. Stevens do Afriky vycestoval na doporučení svých lékařů. Měl totiž těžkou tuberkulózu v pokročilém stádiu a klima Jižní Afriky mělo ulevit jeho útrapám. Zpráva o nemocném Angličanovi se brzy dostala mezi domorodce a místní šaman mu nabídl nápoj z kořenů rostliny Pelargonium sidoides. Ten užíval čtyři měsíce a zpátky domů se vracel téměř zdráv.

Jeho dobrý stav vyvolal v Anglii (a poté i v Evropě) velký zájem o výtažek z kořene byliny a následně se začal používat k léčbě tuberkulózy pod zulským názvem Umckaloabo, a to až do objevu antituberkulotik. Pak přípravek upadl v zapomnění a až v roce 1970 se Umckaloabo dočkalo v Evropě renesance. Lék se sice nepoužíval k léčbě tuberkulózy, ale vykazoval velmi dobré výsledky u jiných infekčních onemocnění dýchacích cest.

EPs® 7630 – patentovaný extrakt z Pelargonium sidoides je obsažen v léku Kaloba a používá se k léčbě onemocnění dýchacích cest (akutní zánět průdušek), který je v naprosté většině způsoben viry.

Laboratorní  testy prokázaly, že lék má antivirotické a antibakteriální účinky - snižuje totiž schopnost virů a bakterií uchytit se a množit na sliznicích dýchacích cest. A co víc, zvyšuje také aktivitu imunitního systému a uvolňuje a pomáhá odstranit hlen z dýchacích cest. V několika klinických studiích Kaloba též zkrátila dobu pracovní neschopnosti.

Rostlinný lék Kaloba je řešením, jak můžete ulevit od nepříjemných příznaků, jako jsou suchý dráždivý kašel a bolest při kašli, vlhký kašel s obtížným vykašláváním, zvýšená teplota, zánět horních cest dýchacích (rýma, zánět nosohltanu, škrábání v krku) a možná i předcházet zbytečným komplikacím, které vyžadují následné podávání antibiotik.

Kaloba, Kaloba 20 mg/7,5 ml sirup a Kaloba 20 mg potahované tablety jsou léky k vnitřnímu užití. Před použitím si pozorně přečtěte příbalový leták. Žádejte ve své lékárně.